6 d’abril del 2015

La batalla del paper imprès

1
La guerra del paper és tan real com les altres. Ja diuen que, en les guerres, el primer que es mata és la veritat. Els diaris, les televisions i les ràdios es posen al servei dels poders propis, mirant de crear un estat d'opinió favorable entre els seus lectors. I, és clar, s'acusa l'enemic de manipular la informació, de mentir descaradament, d'explicar una història imaginària. Des d'aquest punt de vista, és evident que estem vivint una autèntica guerra: els mitjans espanyols en una banda i els catalans a l'altra. A la revista Capçalera, que edita el Col·legi de Periodistes de Catalunya, s'acaba de publicar un estudi en què es posa de manifest la diferència de criteri amb què és tractat el procés català en vuit diaris d'ampli abast, quatre de Madrid i quatre de Barcelona. El treball, signat per quatre professionals del portal Report.cat, impulsat pel mateix Col·legi (i a què podeu accedir des de casa), deixa clar, amb dades comprovables, el rol que ha assumit cada editora.
Espai dedicat al tema, tractament informatiu, ús de la fotografia, manipulació de xifres, selecció d'opinions, vocabulari dels titulars... Tot es comptabilitza després d'analitzar més de tres mil pàgines dels diaris ABC, La RazónEl País, El MundoAraLa VanguardiaEl Periódico i El Punt Avui. Ben aviat, us podreu sorprendre. Per l'ordre anterior, pàgines analitzades que han dedicat al procés: 233, 200, 133, 189, 499, 319, 269 i 685. No m'ho feu sumar, però diria que El Punt Avui ha dedicat al procés tantes o més pàgines que els quatre diaris de Madrid junts.
Però passem al posicionament. A El Punt Avui, el 89'9 % de les informacions són favorables al procés; un 5'7 %, neutrals; un 1%, a favor de la tercera via i un 3'3%, contràries. A l'Ara: a favor, 78'2%; neutrals, 14'2%; tercera via, 3'5% i contraries, 4'1%. La Vanguardia: 29'9%, neutrals; 48'5%, favorables; 6'8%, tercera via i 14'8%, contràries. El Periódico: 42'5%, neutrals; 31'3%, favorables; 4'7%, tercera via i 21'5%, contràries. Pel que fa als diaris de Madrid, tenim: ABC, 1'3%, favorables; 13%, neutrals; 2'1%, tercera via i 83'6%, contràries. La Razón: 2'4%, favorables; 9'8%, neurals; 1'5%, tercera via i 86'3%, a favor. El Mundo: 3'6%, favorables; 12'3%, neutrals; 2'8%, tercera via i 81'3%, contràries. El País: 10'9%, favorables; 41'1%, neutrals; 13'1%, tercera via i 10'9%, favorables. En podeu treure les conseqüències que vulgueu. A mi, el que més m'ha impactat i sorprès és el poc interès que desperta la tercera via.
Estem parlant de diaris de paper. Ara, sumeu-hi els digitals, la ràdio i, sobretot, la televisió. Recordeu que a TVE, que paguem tots, es fa un resum de les portades i els continguts de la premsa espanyola: sempre hi surten els quatre diaris madrilenys i mai els dos catalans que no tenen edició en castellà.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada